SETSNG
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Sejem učnih podjetij 2014

O sejmu 


Simbioza

Na Srednji ekonomski in trgovski šoli je od ponedeljka, 21.10. do četrtka, 24.10.2013 potekal vseslovenski projekt  Simbioza med generacijami.  Namen akcije je, da se starejšim generacijam pomaga pri spoznavanju računalnika in interneta.

Na našo šolo je prišlo   8  tečajnikov,  večinoma starejših upokojencev, ki so se z veseljem učili veščin računalništva.  Delavnice je vodilo  5  profesoric in  25  prostovoljcev,  dijakov in dijakinj SETŠ.

Prvi dan, v ponedeljek , so se tečajniki spoznali z računalnikom. Nekateri prvič, nekateri so to že večkrat poizkusili, tudi na lanski simbiozi. Spoznali so to »neverjetno škatlo«, ki ji pravimo računalnik,  zakaj ga uporabljamo, kako je sestavljen, kako ga vklopimo, spoznali so tudi nujno opremo: tipkovnico, miško in kaj nam omogočata. Spoznali so tudi program word in se naučili nekaj preprostega napisati in oblikovati.

Naslednji dan so spoznavali internet. Kaj to sploh je in kako se ga uporablja. Naučili so se uporabljati iskalnik in poiskati zanimive informacije.

V sredo so se spoznali z elektronsko pošto, kaj nam omogoča in kako deluje. Seznanili so se tudi z varnostjo pri pošiljanju tovrstnih sporočil. Odprli so tudi svoj elektronski naslov in tudi poslali sporočilo.

V četrtek, zadnji dan Simbioze, pa so spoznali tako zelo priljubljena  družbena omrežja. Poudarek je bil družbenem omrežju Facebook. Spoznali so, kaj je facebook, kako se vanj prijaviš, kako se ustvari svoj profil, piše na zid, »všečka«, objavi fotografije, komu kaj pokomentira ter kako se poskrbi za varnost.

Beseda simbioza pomeni sožitje. Sožitje pa je odnos, ko imata oba udeleženca neko korist. Tečajniki so imeli od tega projekta korist, saj so spoznavali računalnik in internet ter tako povečali  lastno računalniško pismenost. Mladi, ki smo starejšim, s pomočjo profesorjev pomagali, pa  smo od udeležencev tečaja izvedeli marsikatero anekdoto iz življenja, mnenje na kakšno temo, nasvet ali nauk, medtem, ko smo brskali po spletu in raziskovali računalnik.

Prispevek napisala Anika Velušček, prostovoljka na SETŠ/ ŠC Nova Gorica .


Dijaki v podjetju Intra lighting

Obisk podjetja  Intra lightingin.


Ekskurzija v Benetke

Dijaki 3. letnika Ekonomske gimnazije, so se v četrtek, 3.10.2013 udeležili ekskurzije v Benetke.


10. mednarodna turistična tržnica Več znanja za več turizma

V sredo, 24. aprila 2013 smo si dijaki 2.a A pred Qlandio v Novo Gorico ogledali 10. mednarodno turistično tržnico Več znanja za več turizma na temo Potuj z jezikom. Na njej so sredješolci iz Slovenije in tujine predstavili tipične lokalne jedi v lokalnem narečju in najstniškem slengu.
 
Bilo je poučno in predvsem okusno.
Vtisi iz prireditve:
 


Dogaja se - April 2013

2. – 3. april 2013:

 • Dijaki 1. a Trgovec in 1. a Administrator so se udeležili šole v naravi na Vojskem

 5. april 2013:

 • Dijaki 3. letnika Ekonomski tehnik ter 1. d ET pti so se v Qlandiji udeležili sejma učnih podjetij
 • Dijaki zaključnih letnikov so pripravili maturantski ples Šolskega centra Nova Gorica enote Srednja ekonomska in trgovska šola Nova Gorica

 10. april 2013:

 • Dijaki 2. letnika Ekonomski tehnik in 2. letnika ekonomska gimnazija so se udeležili strokovne ekskurzije v Ljubljano

 11. april 2013:

 • Sistematski pregled za dijake 3. a Administrator

12. april 2013:

 • Sistematski pregled za dijake 3. a Ekonomski tehnik (priimki od A do G)

 11. april 2013:

 •  Sistematski pregled za dijake 3. a Ekonomski tehnik (priimki od J do K)

 17. april 2013

 • Za dijake 1. letnikov vseh izobraževalnih programov je organizirana delavnica O2 za vsakoga
 •  Sistematski pregled za dijake 3. a Ekonomska gimnazija  (priimki od A do M)

 18. april 2013:

 • Sistematski pregled za dijake 3. a Ekonomska gimnazija  (priimki od M do V)

18. in 19. april 2013:

 • Na šoli bo organizirano fotografiranje dijakov

 22. april 2013:

 • Sistematski pregled za dijake 3. a Ekonomsko tehnik (priimki od K do Z)


Medgeneracijski dialog danes in ju3

 

V četrtek, 7.6.2012 smo v popoldanskem času  na šoli izvedli delavnico  z naslovom  Medgeneracijski dialog  danes in ju3.

 

Na delavnici so dijakinje ekonomske gimnazije, pod mentorstvom prof. Pelicon, učile in  prikazovale možnosti, ki  jih ponuja internet. Nekateri udeleženci so si  odprli e-poštne naslove, drugi se prijavili na   Facebook, nekateri pa poiskali zanimive informacije in jih prenesli na svoj računalnik.

Delavnica je bila lepo sprejeta, tako s strani dijakinj, kot tudi s strani udeležencev. Take delavnice omogočajo povezovanje in  boljše  razumevanje mlajše in starejše generacije med seboj.

Oglejte si nekaj utrinkov.


NOČ RAZISKOVALCEV 2011

Vabljeni na  NOČ RAZISKOVALCEV 2011. Program.


Pomladne delavnice

V tednu vseživljenjskega učenja na Srednji ekonomski in trgovski šoli   Nova GoricaSrednji ekonomski in trgovski šoli   Nova Gorica.

Oglejte si Program delavnic


Prvi šolski muzej na Goriškem

Na Srednji ekonomski in trgovski šoli so 15. marca 2011 odprli šolski muzej, s katerim želijo ohraniti pomembna dejstva iz zgodovine šole in njene kulturne dediščine ter  širšo javnost seznaniti z razvojem ustanove. O vlogi in poslanstvu šole je spregovorila ravnateljica Inga Krušič Lamut, delo dijakov pri nastajanju muzeja in muzejskega kataloga je predstavila knjižničarka Alenka Makuc Zagožen. Nato so si obiskovalci ogledali muzej ter prisluhnili profesorju Tomažu Komelu, ki  je ob razstavljenih predmetih povezal preteklost in sedanjost šole in dogajanja na njej.

Začetki na  Vajenski šoli trgovinske stroke segajo v leto 1958, ko je prav v mesecu marcu v klopi sedla prva generacija dijakov. Do danes se je seveda marsikaj spremenilo: učni predmeti, programi, nastala je  ekonomska gimnazija, sezidana je bila nova stavba  šole in še bi lahko naštevali. Ideja o  muzeju  se je oblikovala ob pripravah na 50-letnico šole, ki so jo praznovali leta 2008.

Učiteljski zbor je za pripravo šolskega muzeja izbral dijake 2. a razreda ekonomske gimnazije in ti so pod vodstvom mentorjev sodelovali pri pripravi in postavitvi razstavljenih predmetov,  popisu in sestavi muzejskega kataloga, ki so ga poimenovali Naš časovni stroj.

Razstavljene predmete so darovali nekdanji dijaki, učitelji in delavci šole.

Posebnost muzeja so barve in portreti na hodniku ter poslikava zunanje stene, kar ustvari vtis večjega prostora. Tudi pri tem so se izkazali dijaki, njihov mentor je bil profesor Gigo De Brea.

S  projektom šolskega muzeja so  spoznali življenje in delo dijakov v preteklosti, oblikovali so odnos do znanja, dela in vztrajnosti.

                                                                                                          Majda Malik, prof.


Ostali dogodki